Απαντησεις στις συχνοτερες ερωτησεις

Ποιά είναι τα πιθανά αίτια μιας παλίνδρομης κύησης;

Τα πιθανά αίτια μιας παλίνδρομης έκτρωσης είναι πολλά αλλά συνήθως οφείλονται σε εμβρυϊκές βλάβες, που αντιλαμβάνεται η  φύση και διακόπτει αυτόματα την κύηση. Είναι συχνή στο 1ο τρίμηνο της κύησης, αναφέρεται περίπου 30%, και το ποσοστό που το κύημα έχει πρόβλημα είναι πάνω από 70%. Πρέπει να συστηθούν εξετάσεις για συγγενείς λοιμώξεις και να εκτιμηθεί το κάθε περιστατικό εξατομικευμένα.

Γιατί είναι τόσο ακριβές οι εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου;

Οι εξετάσεις προγεννητικού Ελέγχου είναι δαπανηρές γιατί τα χρησιμοποιούμενα μηχανήματα είναι πολύ ακριβά, πολύ συχνά  ανανεούμενα, οι γιατροί πολύ εξειδικευμένοι και συνήθως συμπεριλαμβάνουν και άλλες εξετάσεις όπως του γενετικού εργαστηριού στην αμνιοπαρακέντηση.

Μπορώ να συνδυάσω το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου μαζί με αμνιοπαρακέντηση;

Η ημερομηνία πραγματοποίησης του υπερηχογραφήματος β’ επιπέδου και αμνιοπαρακέντησης συμπίπτουν και μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.

Γιατί πρέπει να περιμένω τόσο μεγάλη αναμονή στα ραντεβού προγεννητικού ελέγχου;

Δυστυχώς, σ’ όλα τα κέντρα προγεννητικού ελέγχου υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα προγραμματισμένα ραντεβού. Ο λόγος  είναι, ότι η εξέταση προγραμματίζεται σε ένα «υγιές» έμβρυο και κάθε τι, σοβαρό και μη, που θα διαγνωστεί είναι απρόβλεπτο. Η ενημέρωση της εγκύου, η προγεννητική συμβουλευτική, η ενημέρωση του θεράποντος ιατρού της και οι πιθανές διαγνωστικές επεμβάσεις αυξάνουν την καθυστέρηση.

Πότε μπορώ να κλείσω ραντεβού;

Τα υπερηχογραφήματα της κύησης είναι χρονοβόρα και πρέπει να γίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, για αυτό καλό είναι να  προγραμματίζονται από την αρχή της κύησης.

Πότε μπορούμε να κάνουμε αυχενική διαφάνεια και υπερηχογράφημα β επιπέδου;

Το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας πραγματοποιείται από την 11η – 14η και του β’ επιπέδου από 18η -24η  εβδομάδα της κύησης. Μνημονικός κανόνας των εβδομάδων πραγματοποίησης των τριών βασικών υπερηχογραφημάτων της κύησης, συμπεριλαμβανομένου και του 3ου τριμήνου, είναι 12-22-32.

Η αμνιοπαρακέντηση καλύπτει όλες τις παθήσεις;

Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια επέμβαση με την οποία λαμβάνουμε αμνιακό υγρό από τη μήτρα. Σε κάθε κυβικό εκατοστό  αμνιακού υγρού υπάρχουν περίπου 3 εμβρυϊκά κύτταρα που εξετάζονται για διάφορες παθήσεις. Οι εξετάσεις που ζητούνται στο αμνιακό υγρό είναι αυτές που το κύημα έχει το μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως χρωματοσωματικές ανωμαλίες, λοιμώξεις, κ.α. Δυστυχώς, δεν υπάρχει εξέταση που μπορούμε να «τα δούμε όλα».