Τα πιθανά αίτια μιας παλίνδρομης έκτρωσης είναι πολλά αλλά συνήθως οφείλονται σε εμβρυϊκές βλάβες, που αντιλαμβάνεται η φύση και διακόπτει αυτόματα την κύηση. Είναι συχνή στο 1ο τρίμηνο της κύησης, αναφέρεται περίπου 30%, και το ποσοστό που το κύημα έχει πρόβλημα είναι πάνω από 70%. Πρέπει να συστηθούν εξετάσεις για συγγενείς λοιμώξεις και να εκτιμηθεί το κάθε περιστατικό εξατομικευμένα.
Οι εξετάσεις προγεννητικού Ελέγχου είναι δαπανηρές γιατί τα χρησιμοποιούμενα μηχανήματα είναι πολύ ακριβά, πολύ συχνά ανανεούμενα, οι γιατροί πολύ εξειδικευμένοι και συνήθως συμπεριλαμβάνουν και άλλες εξετάσεις όπως του γενετικού εργαστηριού στην αμνιοπαρακέντηση.
Η ημερομηνία πραγματοποίησης του υπερηχογραφήματος β’ επιπέδου και αμνιοπαρακέντησης συμπίπτουν και μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.
Δυστυχώς, σ’ όλα τα κέντρα προγεννητικού ελέγχου υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα προγραμματισμένα ραντεβού. Ο λόγος είναι, ότι η εξέταση προγραμματίζεται σε ένα «υγιές» έμβρυο και κάθε τι, σοβαρό και μη, που θα διαγνωστεί είναι απρόβλεπτο. Η ενημέρωση της εγκύου, η προγεννητική συμβουλευτική, η ενημέρωση του θεράποντος ιατρού της και οι πιθανές διαγνωστικές επεμβάσεις αυξάνουν την καθυστέρηση.
Τα υπερηχογραφήματα της κύησης είναι χρονοβόρα και πρέπει να γίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, για αυτό καλό είναι να προγραμματίζονται από την αρχή της κύησης.
Το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας πραγματοποιείται από την 11η – 14η και του β’ επιπέδου από 18η -24η εβδομάδα της κύησης. Μνημονικός κανόνας των εβδομάδων πραγματοποίησης των τριών βασικών υπερηχογραφημάτων της κύησης, συμπεριλαμβανομένου και του 3ου τριμήνου, είναι 12-22-32.
Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια επέμβαση με την οποία λαμβάνουμε αμνιακό υγρό από τη μήτρα. Σε κάθε κυβικό εκατοστό αμνιακού υγρού υπάρχουν περίπου 3 εμβρυϊκά κύτταρα που εξετάζονται για διάφορες παθήσεις. Οι εξετάσεις που ζητούνται στο αμνιακό υγρό είναι αυτές που το κύημα έχει το μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως χρωματοσωματικές ανωμαλίες, λοιμώξεις, κ.α. Δυστυχώς, δεν υπάρχει εξέταση που μπορούμε να «τα δούμε όλα».