Βιοψια τροφοβλάστης (Βιοψία χοριακών λαχνών)

Η βιοψία τροφοβλάστης, ή χοριακών λαχνών, είναι νεότερη μέθοδος λήψης εμβρυϊκών κυττάρων και πραγματοποιείται από την 11η μέχρι και την 14η εβδομάδα της κύησης. Οι χοριακές λάχνες αποτελούν μέρος του πλακούντα, είναι εμβρυϊκής προέλευσης, και εξετάζονται για την προγεννητική διάγνωση γενετικών νοσημάτων και παθήσεων.

Η λήψη γίνεται από τον πλακούντα με μια λεπτή βελόνη, που δεν πονάει, διαμέσου της κοιλιάς της εγκύου  υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι γίνεται νωρίς στην κύηση και σε περίπτωση ασθένειας του εμβρύου, η διακοπή της κύησης είναι ευκολότερη, ενώ αντίθετα μετά την αμνιοπαρακέντηση γίνεται πρόκληση τοκετού. Επιπλέον δε, ελαττώνει την ψυχολογική επιβάρυνση του ζευγαριού γνωρίζοντας το αποτέλεσμα νωρίτερα. Το ποσοστό αποβολής από την επέμβαση είναι λίγο υψηλότερο της αμνιοπαρακέντησης, περίπου 0,7%.

Συνηθέστερες ενδείξεις είναι:

  1. Αυτές της αμνιοπαρακέντησης
  2. Σε υπερηχογραφική ή βιοχημική ένδειξη 1ου τριμήνου (αυξημένη αυχενική διαφάνεια, κοκ)
  3. Όταν υπάρχει ιστορικό γενετικού νοσήματος στην οικογένεια (β- μεσογειακή αναιμία, ινοκυστική νόσος, κοκ)
  4. Επιθυμία της εγκύου. 

Στο κέντρο μας, πριν από την βιοψία τροφοβλάστης, πραγματοποιείται πάντα το υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου κύησης, ώστε το ζευγάρι αν το επιθυμεί να μην επιβαρυνθεί με τα έξοδα του εμβρυϊκού καρυότυπου, με εξαίρεση την πολύ μικρή ηλικία κύησης ή υποκειμενικούς παράγοντες της γυναίκας

 

Demo Videos

Image 1::This is the description of the image.
Image 2::This is the description of another image.
Image 3::This is the description of the image.
Image 4::This is the description of another image.